2014 Nyíregyházi sakksikerek a szomszéd megyében

Napjainkra mondhatni komoly hagyományai vannak a Borsod megyei Göncön megrendezett tavaszi rapid sakkversenynek. Hosszú évek óta március 15-én zajlik „Gönc város nyílt sakkbajnoksága”. Így méltóképpen emlékeznek a forradalmi hősökre olyan sakkversenyzők részvételével, akik az ünneplésnek ezt a formáját részesítik előnyben.

             Talán egy kialakuló szép tradíció kezdete lehet, hogy ezúttal Trembácz László, a Piremon kiváló versenyzője, utánpótlás edzője és két tehetséges tanítványa, Ráday Zoltán Máté és Tóth Tibor, továbbá a FETIVIZ szenior triója, Szulics Imre, Szilágyi Sándor és dr. Horváth László (a HVSC tagja, vendégjátékos a nyíregyházi egyesületben) közösen utaztak el a zempléni kisváros szép rendezvényére. Egy év múlva azért sem lesz nehéz megismételni a látogatást, mert a  Szemán Tibor és Kundrák András irányította rendezők, mindent megtettek, hogy a Göncre látogató versenyzők jól érezzék magukat és máskor is szívesen visszatérjenek ide. A kétszer 15 perces, svájci rendszerű rapid, délelőtt tíz órakor kezdődött és délután kettőkor már meg is történt az eredmény hirdetés a párhuzamos asztalitenisz verseny indulóival együtt. A sakkverseny 18 résztvevője, két megye,  6 településéről verbuválódott, a gönciek és nyíregyháziak mellett voltak Szendrőről, Sajószentpéterről, Hidasnémetiből és Szulics Imre személyében még a szabolcsi kistelepülés Búj is képviseltette magát. Az izgalmakban és meglepetésekben bővelkedő versenyen, megyénk képviselői derekasan helytállva, szép sikereket értek el és vehették át a díjazottaknak járó kupákat és érmeket. Az utolsó pillanatig nyitva volt az út többek előtt a végső győzelemre, de a hetedik forduló után Bujdosó Barnabás, a sajószentpéteriek kiválósága futott be az első helyre, őt követte a másodikon dr. Horváth László, míg a harmadik helynek, a mutatós kupának és éremnek Szilágyi Sándor örülhetett. Különdíjat kaptak Szulics Imre és Tóth Tibor, akik a legeredményesebb szeniornak és gyermeknek járó kupákat és érmeket vehették át. Az eredményhirdetés után egy kis uzsonnára került sor és mint ahogy a reneszánsz gondolkodó Rabelais mondta: „megérkezvén étvágy uram is”,  nem akadt a küzdők között senki sem, aki visszautasította volna a szívesen kínált házi készítésű vagdalt és csemege uborka fogyasztását egy pohár tea, vagy forralt bor mellett.

Azzal a reménnyel búcsúztunk el a kedves vendéglátóktól, hogy ők is részt vesznek  a Nyíregyházán rendezendő hasonló versenyeken így a sakkbarátságok ápolása nem szakad meg.

 

Dr. Horváth László