2011-2012 Megyei Kupa


 

MEGYEI KUPA 2011/2012.

 

 

 

 

A Sz-Sz-B. megyei Sakkszövetség egykori titkárának, Bodor Lajos bácsinak a találmánya volt a Megyei Kupa, melynek az utóbbi években kissé csökkent a népszerűsége, azonban a tendencia erre az évre megfordult, rekord számú, összesen 20 csapat indult a versengésen, 12 csapat az ifjúsági, 8 csapat a felnőtt csoportban, ami összesen 80 sakkozót jelent!

 

Az ifjúsági csoport népes mezőnye külön öröm, hiszen itt az utánpótlás, az ifi csoport egyre ügyesebben játszó sakkozói maholnap a  versenysakkban, illetve a felnőttek között bizonyíthatnak.

 

A verseny kisebb zökkenővel indult, az első játéknapon hat csapat még nem játszott, a rendezőség utóbb fogadta el az Elnökség és a csapatkapitányok egyetértésével a nevezésüket, s ezzel a lebonyolítás szükségszerűen zökkenőssé vált, de a felmerült nehézséget mindenki megértéssel fogadta.

 

Az ifjúsági csoportban bebizonyosodott, hogy Trembácz és Barnóth sporttársak eredményes nevelőmunkát végeztek és végeznek, a bajnoki címet az IRODANOVA-ARANY csapata érdemelte ki óriási fölénnyel, ha egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak volna, akkor is ők a bajnokok.  Ez nem von le semmit az ezüstérmes Széchenyi teljesítményéből, ők 6,5 pontot vertek a bronzérmesre. A versenyen nagyszerűen kezdett a Vajai II. Rákóczi SE csapata, két játéknap után a verseny győztesének látszottak, a hajrára azonban elfáradtak és a dobogó harmadik helyére csúsztak vissza. Sipos Árpi bátyánk büszke lehet a tanítványaira, és lesz az az érem még fényesebb is!

 

A Nyíregyházi Sakk Iskola két csapata holtversenyben a 4-5. helyen végzett, amihez hozzá kell tenni, hogy a klub legjobb ifijei (velem kiegészülve) alkották a SISE két csapatát  a felnőttek között, így viszonylagos lemaradásuk érthető.

 

Az Arany csapatai a 6, 11, és 12. helyen végeztek, a Bethlen csapatai a 7, 8, 9-10. holtversenyes helyen, nyilvánvaló, ha a minél jobb szereplés lett volna a céljuk, legjobbjaikat egy-egy csapatban indították volna és jobb helyezést értek volna el, ehelyett nagyon helyesen szem előtt tartva a jövőt, több csapatot indítottak, hogy a kisebbeknek alkalmuk legyen gyakorolni, fejlődni.

 

Jól szerepelt a kezdő Demecser csapata, holtversenyes 9-10. helyezésük mutatja, hogy a demecseri fiatalok szeretnek sakkozni és egyre jobban tudnak is.

 

Az ifjúsági csoport végeredménye:

 

 

1. IRODANOVA-Arany 40,5 pont

2. Széchenyi 36 pont

3. Vajai II. Rákóczi 29,5 pont

4-5. SISE I-SISE II. 28,5 pont

6. Arany I. 26,5 pont

7. Bethlen I. 24 pont

8. Bethlen II. 15 pont

9- 10. Bethlen II-Demecser 12 pont

11. Arany II. 6,5 pont

12. Arany III. 6 pont

 

 

A felnőtt csoportban a verseny kezdetén SISE - Piremon versenyfutást lehetett jósolni, ugyanis mindkét egyesület bombaerős csapatot nevezett, a várt versenyfutás azonban az első játéknap eredményei miatt elmaradt, a Piremon csapata mindkét meccsét elvesztette, egyiket ráadásul maximális arányban, a SISE I. ugyanakkor sorra nyerte nagy arányban meccseit, így az IRODANOVA-PIREMON számára reális cél csak az ezüst elérése lehetett, amit jó hajrával el is ért.

 

Nagy csata dúlt a harmadik helyért a FETIVÍZ és a SISE II. között,  e két csapat  azonos pontszámmal  végzett a harmadik helyen, a holtverseny a FETIVÍZ-nek kedvezett.

 

Jól küzdött a Bethlen mindkét csapata, tényleges játékerejük érezhetően meghaladja az értékszámukat, az 5. és a 7. helyen végzett csapataik közé ékelődött a Vaja csapata.

 

Érthetetlen a FETIVÍZ II. csapaának visszalépése, így 0 ponttal végeztek az utolsó helyen.

 

A felnőtt csoport végeredménye:

 

 1. Nyíregyházi Sakk Iskola I. 25,5 pont(28 partiból!)
 2. IRODANOVA – PIREMON 18 pont
 3. FETIVÍZ 16 post
 4. Nyíregyházi Sakk Iskola II. 16 pont
 5. Bethlen I. 13,5 pont
 6. Vajai II. Rákóczi 13 pont
 7. Bethlen II. 8 pont
 8. FETIVÍZ II. 0 pont(addig elért pontjai törölve)

 

A tábladíjasok mindkét csoportban a bajnokcsapatok tagjai voltak, az ifi csoportban Barnóth Róbert 7,5/11 pont, Tordai Ákos, Tumó Bence, Rádai Zoltán 11-11/11 pont, a felnőtt csoportban  Bán Dániel Péter 6,5/7 pont, Rubóczki Tibor 6/7 pont, Gunyecz Zoltán 7/7 pont, Gergely Ákos 6/7 pont.

 

 

A rendezőség a januári játéknapon hirdette, kellő érdeklődés esetén schnellversenyt szervez a díjkiosztó után.

 

Az ilyen versenyhez kívánatos 15-20 fő nem jelezte részvételi szándékát, végül a 8 nevező„megátalkodott” játékos nem állt el szándékától és körmérkőzéses verseny lebonyolítására került sor, a 7 forduló utáni végeredmény:

 

 

 1. Gunyecz Zoltán 6,5 pont
 2. Békési János 5 pont
 3. Szulics Imre 4,5 pont
 4. Szilágyi Sándor 3,5 pont
 5. Morvai Pál 3 pont
 6. Ugyan Dániel 2,5 pont
 7. Kuburczik Béla 2 pont
 8. Szuhánszki Gergő 1 pont

 Fényképek