2022_Nyíregyházi nyugdíjasok diadala Budapesten

2022. november 17-én már XVII. alkalommal rendezték meg a fővárosban a Parlamenthez közeli Magyar Sakkszövetségben a Nyugdíjas Klubok Egyéni és Csapat Sakkbajnokságát. A kitűnő verseny izgalmas, ugyanakkor nyugodt és kellemes légkörét Czingler Sándor szövetségi alelnök és munkatársai, Medveczki Aranka és Süle Istvánné biztosították. A szokásosnál kevesebb indulóra senki sem számított, nem lehetett tudni, mi az oka annak, hogy idén nem 80 és 100 között mozgott a versenyzők száma, mint a korábbi években. 

E sorok írója arra a cseppet sem hálás feladatra vállalkozott, hogy megszervezze azt a csapatot, melynek elődei kimagasló eredményeket értek el ugyanitt a 2010-es évek közepén. A Sóstói Nyugdíjas klubot képviselő csapatok két alkalommal kerültek a csúcsra és egyszer bronzérmet nyertek. Tehát a feladat nem volt egyszerű, mert olyan játékosokat kellett felkérni a versenyzésre, akik képesek produkálni a korábbi kiemelkedő értékeket. Csakhogy az egyik jelölt nem vállalta, a másik bizonytalan volt egészségi állapota miatt, a harmadik kijelentette, hogy ha a negyedik jön, akkor ő nem! Végül kialakult a csapat: Benicsák János, Szilágyi Sándor, Bodrogi László, Landenberger László (felkért vendégjátékos) és dr. Horváth László összetételben. Sakkversenyen szokásos késéssel megkezdődött az összecsapás, melyen a nyíregyháziak kirobbanó formáját a győzelem felé haladó úton nem veszélyeztette senki. Végül az egyéni verseny első három helyezettje csapattársunk lett. Győzött Szilágyi Sándor, ezüstérmes, Landenberger László, bronzérmet nyert Bodrogi László. Így természetes, hogy a csapatversenyt is a szabolcsiak nyerték meg egy budapesti és egy salgótarjáni ötös előtt. A kabaiak is komoly teljesítményt nyújtottak, ám ha nem is sokkal, de lemaradtak a dobogóról. A női győztes viszont társaságukból került ki: Hódosi Lajosné.

Azzal köszöntünk el a résztvevőktől az izgalmas nap végén, hogy ha tehetjük, jövőre változatlan összeállításban megkíséreljük megvédeni címünket.  

Dr. Horváth László