IN MEMORIAM RÁCZ ISTVÁN(1930.11.17-2019.03.23.)

Életének 89. évében elhunyt Rácz István, akit mindenki csak Pista bácsiként ismert.

Nem volt ő rögtön Pista bácsi. Fél évszázada, felnőttként, de még életereje teljében kezdett sakkozni. Gyorsan haladt előre, hamar elérte a másodosztályú szintet. Autodidakta sakkozó volt, szorgalmasan tanulta a szellemi boksz elméletét és eredményes versenysakkozóvá vált.

Mint bölcs és sakkszerető ember hamar megértette, hogy őrá nem csupán sakkozóként, hanem sakk szervezőként is szüksége van pátriájának. Kezdetben Nyírszőlősön alapított sakk szakosztályt Hogyinszki Józseffel, s mikor családjával Nyíregyházára költözött, a megye legeredményesebb szakosztálya, a SZÁÉV csapata örömmel fogadta be a neves sakkozót, sakk szakembert.

Miután Zoltán fia versenyszerűen kezdett sakkozni, saját sakk karrierjét feláldozta, abbahagyta az egyéni versenyzést, csak csapatbajnokságban szerepelt, hogy fiának, a pályafutását egyengethesse.

Természetesen az ifjú nemzedékre is gondot viselt, másfél évtizedig tartott sakk szakkört a Kölyökvárban, évekig oktatott a Szent Imre Gimnáziumban, el-eljárt Demecserbe és Nagyhalászba is a szellemi sportra oktatni a gyerekeket.

Több évtizedig szervezte és bonyolította a megyei sakk diákolimpiákat, főszervezője volt a Nyírségi Torna Nemzetközi Sakkversenyeknek, rendezte a Megyei Egyéni Bajnokságokat, sőt meg tudta szervezni 1991-ben a Megyei Egyéni Szuperbajnokságot, ahová a megye élsakkozói kaphattak csupán meghívást. Barátságos, közvetlen, soha senkit meg nem bántó modorával az érzékeny lelkű sakkozók között el tudta érni, hogy a megye 10 legjobb sakkozója elinduljon e versenyen. Évtizedekig volt a Megyei Sakkszövetség elnökségének a tagja, a szövetség motorja és volt energiája arra, hogy csapatát is erősítse. 2013. szeptember 8-án a Nyíregyházi sSkk Iskola-Nádudvar NB.II-s mérkőzése kuriózum volt, a 83 éves Rácz István küzdött a 80 éves Baranyai Antallal, a veteránok döntetlenben feloldódó, az évekre fittyet hányó nagy küzdelmét a jelenlévő mesterek is megsüvegelték, elismerve, hogy magas életkorban is lehet színvonalas küzdelmet vívni. Még ugyanezen év február 14-én NB.I/B-ben is szerepelt, szeretett csapatát azzal segítette győzelemre, hogy karcagi ellenfelét megadásra késztette, mit sem törődve a vállait nyomó 83 évvel!

Utolsó NB-s mérkőzését 86 évesen vívta, hozzásegítve ezzel egyesületét az erősebb debreceni csapattal szemben a döntetlen eredményhez.

E szép eredmények érthetőek, ha tudjuk, hogy Pista bácsi nem csupán fiatalabb korában tanulmányozta a szakkönyveket. Kedvence Hajtun Józsefnek Portisch nagymesterről írt könyve volt, az utóbbi években Polgár Judit saját pályafutását bemutató trilógiát olvasta többször is.

Emellett rendszeres látogatója volt több egyesület edzéseinek, ott volt a Nyíregyházi sakk Iskola, a FETIVÍZ és igen sokszor a Piremon edzésein is.

Figyelte és támogatta, bátorította megyénk sakkozóit. Egyik mesterünk egy rosszul sikerült verseny után vissza akart vonulni. Pista bácsi levelet írt hozzá, melynek tartalma kettejük titka maradt, tény azonban, hogy a neves mester folytatta és sok szép sikert aratott még.

Egy sakkozó köteles fizikumára is ügyelni, Pista bácsi példakép lehetett volna. Szeretett kertje mindig csodálatosan nézett ki, a természetben kipihente szellemi fáradalmait és a munkát elvégzése után szálfa egyenességű alakja azonnal feltűnt a sakkozók között.

Vele egy olyan embert veszítettünk el, aki példásan helyt állt sakkversenyzőként, sakk szülőként, sakk vezetőként, oktatóként, szervezőként. Élete ezzel lett teljes.

Király volt, a sakktáblán!

Temetésére 2019. március 28. napján 10 órakor Nyíregyháza  Korányi úti köztemetőjében kerül sor.